Opakowania aluminiowe czy styropianowe - rodzaje i zastosowanie

Data: 2022-09-12 Kategoria: Biuro Komentarze: 0
Opakowania aluminiowe czy styropianowe - rodzaje i zastosowanie

Opakowania dla gastronomii

Gastronomiczne opakowania aluminiowe czy styropianowe stanowią podstawowy element wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego. Bez nich trudno jest wyobrazić sobie funkcjonowanie miejsc, takich jak restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi czy firmy cateringowe. Opakowania stosowane w gastronomii pozwalają bowiem na wygodne przygotowywanie posiłków oraz bezpieczne transportowanie ciepłych i zimnych dań. Ponadto ich zastosowanie sprawia, że zamówione dania docierają do klientów w nienaruszonej formie przy zachowaniu doskonałych walorów smakowych.

Rodzaje opakowań gastronomicznych

Funkcjonowanie lokalu gastronomicznego wymaga zadbania o szereg aspektów pozwalających na przygotowywanie oraz serwowanie klientom dań czy napojów, które w pełni spełnią ich oczekiwania. Jednym z elementów, na który należy zwrócić szczególną uwagę są opakowania gastronomiczne przyjmujące postać pojemników, pudełek czy naczyń wykorzystywanych w gastronomii. Powinny być one dobierane przez każdy lokal indywidualnie przy uwzględnieniu kilku istotnych czynników. Do najważniejszych z nich zalicza się aspekty, takie jak:

  • Przeznaczanie opakowania

Jednorazowe opakowania gastronomiczne mogą być wykorzystywane w wielu obszarach funkcjonowania restauracji, baru czy kawiarni. Warto pamiętać o tym, że tego typu opakowania często używane są do dostarczania dań na wynos, pakowania produktów chłodzonych czy serwowania gorących napojów, dlatego postawienie na odpowiednie rozwiązania dostosowane do profilu działalności lokalu okazuje się tutaj kluczowe.

  • Materiał wykorzystywany do produkcji opakowania

Kluczową kwestią, którą należy wziąć pod uwagę wybierając opakowania do gastronomii jest materiał, z jakiego są one wykonane. W hurtowniach i sklepach dostępnych jest wiele możliwości, co pozwala na  wybór każdemu lokalowi gastronomicznemu optymalnego rozwiązania. Do najpopularniejszych rodzajów opakowań wykorzystywanych w restauracjach, barach czy kawiarniach zalicza się opakowania wykonane z tworzyw sztucznych i opakowania styropianowe. Oba te rozwiązania z powodzeniem stosowane są podczas serwowania oraz przewożenia odmiennych produktów, dlatego wybór konkretnego z nich zależy głównie od rodzaju prowadzonej przez dany lokal gastronomiczny działalności.

  • Wymiary opakowania

Wybierając opakowania gastronomiczne, warto zwrócić uwagę na ich wymiary. Powinny być one dostosowane do objętości i formy produktów, które będą w nich przechowywane czy transportowane. 

Opakowania aluminiowe – zastosowanie

Opakowania gastronomiczne wykonane z tworzyw sztucznych, jakim są opakowania aluminiowe to rozwiązanie przeznaczone do przygotowywania, przechowywania oraz serowania różnego rodzaju potraw czy gotowych produktów. Wytrzymałość, sztywność i niska masa tego typu opakowań sprawia, że zakres ich zastosowań jest niezwykle szeroki.

Opakowania aluminiowe szczególnie dobrze sprawdzają się podczas przygotowywania ciepłych dań na wynos. Z powodzeniem wykorzystywane są one zarówno w restauracjach, barach, firmach cateringowych oraz cukierniach zajmujących się sprzedażą i dostarczaniem produktów na wynos, jak i bezpośrednio u producentów żywności. Istotnym obszarem zastosowania opakowań aluminiowych jest także wykorzystywanie ich w roli formy, w której przygotowywane są chleby, słodkie wypieki, zapiekanki, pasztety i inne pieczone w piekarniku lub piecu dania. Rozwiązanie to jest chętnie wykorzystywane w lokalach gastronomicznych działających na szeroką skalę, ponieważ jego zastosowanie jest znacznie wygodniejsze, niż stosowanie tradycyjnych blaszanych form czy naczyń żaroodpornych oraz pozwala na zminimalizowanie pracy związanej z myciem naczyń.

Opakowanie styropianowe – zastosowanie

Popularną formą opakowań stosowanych w gastronomii są opakowania styropianowe. Ich uniwersalny charakter, niezawodność oraz dobra izolacja ciepła sprawiają, że tego typy elementy z powodzeniem stosowane w restauracjach, barach szybkiej obsługi czy firmach zajmujących się dostarczaniem cateringu. Opakowania styropianowe zabezpieczają produkty spożywcze i gotowe dania przed utratą ciepła oraz pozwalają na dostarczenie ich w nienaruszonej formie. Wszystko to sprawia, że sprawdzają się one podczas pakowania na wynos dań, takich jak hamburgery, zapiekanki, makarony i pizza, a także przy sprzedaży oraz dystrybucji słodkich produktów – pączków, ciastek czy ciast.

Share This Post :

Powiązane produkty

Foremka aluminiowa (1A)...
02145

Foremka aluminiowa (1A) 900ml 100szt

  • Pojemność: 900ml
  • Surowiec: aluminium
  • Kolor: Srebrny
  • Przeznaczenie: Gastronomia
Cena 31,57 zł (netto)
38,83 zł (brutto)
0,32 zł za sztuka (netto)

Komentarze

* Imię:
* E-mail:(nie publikujemy)
* Komentarz:
przepisz kod